Verslagen evenementen

7 juli 2017 – Wandeling door de Pijp, met gids Yulan Tjoa

Wij hebben weer geluk gehad. Het was een mooie zomerse dag voor de wandeling door de 19e eeuwse wijk de Pijp oftewel wijk YY welke stamt uit de 19e eeuw.
Doordat er veel studenten, kunstenaars en prostituees in de nieuwe wijk kwamen wonen, werd De Pijp al snel het Quartier Latin van Amsterdam genoemd. De wijk is nu één van de meest populaire locaties in Amsterdam vanwege de leuke kroegjes, winkeltjes en natuurlijk de Albert Cuypmarkt.

We wandelden door lommerrijke wijken met prachtige typisch Amsterdamse architectuur met prachtige gevels opgebouwd uit baksteen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bedankt dat jullie weer in grote getale mee zijn gegaan, ik heb het erg leuk gevonden en tot de volgende keer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hing Teng

_________________________________________________________________________

25-27 juni 2017 – Lustrum Mahyong (25 jaar bestaan)

In het weekend van 23-25 juni jl. heeft de sectie mahjong haar 25-jarig jubileum gevierd met een succesvol mahjong-weekend in Amersfoort, afgewisseld met gezellig samenzijn en bezoek aan evenementen in de omgeving van Amersfoort.

De mahjong van de Vriendschap was 25 jaar geleden gestart onder leiding van Grace Halim, geholpen door Tan Hwie Kiat, Tan Tjiong Nio en tante Wien als guru (helaas zijn deze 3 personen er niet meer). Later kwamen Siauw Tik en Hennie en werd dit een vaste sectie van de Vriendschap. Later werd les gegeven door Mei Lan Sie en nu door Fay en Hilly. Het is nog steeds een gezellig gebeuren, het is uniek dat deze 3 personen nog steeds leidinggevenden zijn van de sectie mahjong. Dit heugelijk feit werd natuurlijk gevierd met de thans actieve mahjongers die trouw twee keer in de maand in de Alleman spelen.

Fletcher hotel was onze gastheer, de omgeving is prachtig in de bossen van de Utrechtse heuvelrug. Na het diner speelden we 8 tafels. Overdag was vrije tijd maar de fanatiekelingen speelden dan ook. Zelfs op de zondag toen een gedeelte huiswaarts keerde was er nog volop gelegenheid. Fijne kamers en een goed diner completeerden de festiviteit. Hapjes tijdens het mahjongen werden ook niet vergeten, al met al heeft Grace ontzettend haar best gedaan: een pluim hiervoor.
En we moeten zeggen dat we het ontzettend naar onze zin hadden gehad.

Op de laatste speeldag in Alleman mocht een ieder een originele mok met het logo van de Vriendschap en natuurlijk met mahjongtekens de belangrijke Rode, Groene en Witte draken als blijvende herinnering ontvangen. En voor de thuisblijvers had Grace nog een smakelijk hap bedacht, ze vierden het dan toch ook een klein beetje mee.
Grace , Siauw Tik en allen die een steentje hebben bijgedragen om dit lustrum te doen slagen: namens alle mahjongers hartelijk dank.

Oekie Tan
_________________________________________________________________________

27 mei 2017 – Busreis naar Giethoorn

Im wunderschönen Monat Mai
als alle Knöpfe sprangen
da ist in meinem Herze
die Liebe aufgegangen

Uit Das Buch der Lieder van Heinrich Heine,
op toon gezet door Robert Schumann

Het was een wonderschone 27 mei, tropische temperatuur en luxe Oad bus met Hilko, onze sympathieke chauffeur en Yulan, onze gids, die ons uitgebreid vertelde over inpoldering, gemalen, koolzaadvelden ea. Ons belangrijkste doel was Giethoorn, het Hollandse Venetië in Overijssel, ontstaan door veenontginning en turfafgraving, waardoor zich allerlei plassen en sloten vormden.
Daar gingen we de boot in !!!! en we voeren heerlijk langs allerlei boerderijen met rieten daken, terwijl de bootsman ons veel vertelde over kamelen daken, het melkbus trappetje, over tuinen en over rijke Chinezen.

 

Wat een heerlijke tocht … en
Wat een heerlijk weer !

En dan weer de bus in en via Vollenhove en Emmeloord naar Tollebeek, waar ons een verrukkelijke lunch wachtte met tomatensoep, gebakken Urker vis, verschillende soorten aardappelen, allerlei groenten en tot slot ijs toe en niet te vergeten de groepsfoto!!

Wat een schitterende tocht om nooit te vergeten !!
met dank aan Yulan Tjoa en Hing Teng


Na Tollebeek op weg naar Lelystad, en wat zagen we daar bij de haven ….? een gigantisch groot kunstwerk van staaldraad van de Britse kunstenaar Anthony Gormley; hoogte 26 meter, gewicht 60.000 kg., vervoerd op 7 vrachtwagens, kosten 1 miljoen euro.
En dat kunstwerk heeft de naam “Exposure “ en dat betekent, dat de man onbeschermd is tegen weer en wind, maar hij wordt gewoonlijk de Hurkende of poepende Man genoemd.
Vervolgens reden we over de Markerwaarddijk richting Enkhuizen en zo langs Hoorn, Purmerend, Zaandam weer huiswaarts naar Amstelveen.

Oei Oen Goan en Ans Mooi

________________________________________________________________________

26 mei 2017 – Golfdag Vriendschap/Inisiatip

Ook dit jaar stond op de vrijdag na Hemelvaartsdag de gezamenlijke golfdag van De Vriendschap en Inisiatip weer op de agenda. Dit keer werd er gespeeld op Golf- en Countryclub Midden Brabant in het Noord-Brabantse Esbeek vlakbij Tilburg. Deze golfbaan is uitgeroepen tot golfbaan van het jaar. Daarom was dit voor de organisatie reden om dit jaar voor deze baan te kiezen. Het clubhuis is ondergebracht in een oude boerderij uit 1926 die verbouwd is tot clubhuis. De baan ligt in alle rust, ver weg van alle snelwegen, aan een onverharde weg.

Rond de klok van 10 kwamen de eerste spelers aan, voor een kop koffie met cake, om in te slaan op de driving range en om te putten op de oefengreen. Rond het middaguur vertrok de eerste van 7 flights. Alle flights werden voor vertrek nog door Hans Lumadjeng, die zelf helaas niet mee kon golfen, op de foto gezet, waarvoor dank! Vermeldenswaardig is Flight #4 die eigenlijk ook wel de President’s flight genoemd kan worden. Hierin namen de voorzitter van De Vriendschap, John Jacobs, en 7-voudig oud-voorzitter van Inisiatip, Bian Hong Liem, deel.

Vanwege het warme weer reed de Brabants gemoedelijke Marshall rond met een watertank. Met zo’n 29 graden Celsius op de thermometer, was het namelijk een erg warme dag geworden. De traditionele cabe die door Kiem Sian Tan op het balkon wordt geplaatst om hiermee goed weer af te dwingen, was dit jaar wellicht wat te ‘pedes’.

De golfbaan was met name voor degenen die van de gele tee speelden een relatief korte baan, waardoor de playing handicaps laag waren. Uitdagend was bijvoorbeeld de 13e hole. Dit is een lange par 3 waar je kan kiezen om, zoals op de pro’s op de televisie, in één ruk over al het water naar de green te gaan, met alle risico’s van dien, of korter, meer op zeker, laf, maar wellicht verstandiger, via de fairway aan de rechterkant.
Holes 8, 9 en 10 liggen parallel aan elkaar. Hier werd door sommige spelers handig gebruik van gemaakt en dit zorgde ervoor dat er op de fairway van de 10e, die in het midden lag, op zeker moment wel 8 ballen lagen, terwijl er in 3-ballen werd gespeeld!

Eén van de belangrijkste holes deed aan geen enkel klassement mee. Dat was natuurlijk de spreekwoordelijke 19e hole op het terras en in het clubhuis. Hier werd gezellig nagepraat over de geslaagde golfdag en van-alles-en-nog-wat, onder het genot van een drankje en een 3-gangen maaltijd. Hier vond ook de prijsuitreiking plaats.
Dit jaar werden er maar liefst 3 birdies gemaakt en wel door Lay Liem, Swan Lee Tan en Alex Siem. De prijs voor de hole-in-one kon ook dit jaar niet worden uitgereikt.

De top 3 in het Stableford klassement zag er als volgt uit.
1. Djiang Haris 36 Stfd punten – hcp 14.8,
2. Alex Siem 36 Stfd punten – hcp 20.8,
3. Ping Hoen Ong 30 Stfd punten – hcp 15.9.
Op de wisselbeker mag dit jaar dus Djiang Haris worden bijgeschreven.
Naast de Stableford wedstrijd waren er netals altijd ook prijzen voor de birdies, de holes in one, de neary en de longest drives bij zowel dames als heren.
De neary was dit jaar voor Lay Liem die de bal al in de eerste flight heel knap, zeer dichtbij de hole, op een niet te verbeteren plek wist te plaatsen.
De longest drive bij de dames was voor Mei Lieng Teng.
De altijd prestigieuze longest drive bij de heren ging dit jaar wederom naar Swan Lee Tan, die de bal met een zeer lage, maar wel effectieve balvlucht, op zo’n 210 meter van de gele tee-box topte en bovendien op de fairway wist te plaatsen. Vanwege de prestige rondom deze prijs, werd geopperd om ook een wisselbeker voor de longest drive te introduceren. De organisatie loopt hier echter nog niet warm voor.
Wederom kunnen we met dank aan mede-organisatoren Kiem Sian Tan en Aylee Liem, terugkijken op een geslaagde golfdag en uitkijken naar de volgende!
Klik HIER voor de foto’s.

(Alex Siem)
______________________________________________________________

8 juli 2016 – Gezellige wandeling door de Westelijke Eilanden van Amsterdam, met gids Yulan Tjoa

2016_07_8_wandeling_westelijke_eilanden

Op 8 juli 2016 hebben wij met een groep van 40 deelnemers gewandeld door de Westelijke Eilanden, dat zijn: het Bickerseiland, Prinseneiland en Realeneiland.
Ze liggen in het centrum van Amsterdam ten zuiden van het IJ en de Zeeheldenbuurt, ten noorden van de spoorlijn tussen het Centraal Station en Amsterdam-Sloterdijk en ten westen van het Westerdok.
Een oud woongebied met pittoreske huisjes en ook nieuwe appartement- gebouwen, met bijzondere architectuur.
Wij waren verbaasd over de grote belangstelling en wilden iedereen meenemen omdat het zo gezellig is. Gelukkig is alles ordelijk verlopen en het is een gezellige dag geworden. Helaas ging het aan het eind van de ochtend regenen, gelukkig zaten wij net in een Café koffie te drinken. Na de bui zijn wij weer verder gelopen. Op het station hebben wij afscheid genomen van een aantal deelnemers, waarbij het merendeel verder is gegaan naar Sea Palace voor de overheerlijke dimsum.

(Hing Teng)

 
 
 

___________________________________________________________

6 mei 2016 – Golfdag Vriendschap/Inisiatip

2016_GolfdagOok dit jaar werd op de vrijdag na Hemelvaart traditioneel de Golfdag gehouden. Dit jaar werd er gespeeld op golfbaan Liemeer. Deze golfbaan ligt precies in het midden van de denkbeeldige driehoek Amsterdam – Den Haag – Utrecht. Dit is qua ligging dan ook perfect voor een golfdag van de twee verenigingen uit regio’s Amsterdam en Den Haag.

Met de koudste Koningsdag sinds de invoering hiervan 3 jaar geleden nog vers in ons geheugen, was de 22 graden met volop zon een werkelijke verademing. Op deze eerste zomerse dag van het jaar gingen we met 30 deelnemers, verdeeld over 10 flights vanaf 12.30 uur de baan in. Er werd gestart vanaf hole 10.

Liemeer is een jonge baan die pas sinds 2007 wordt bespeeld. Hierdoor zijn de geplante bomen nog relatief kort, waardoor de wind een factor van het spel wordt die de moeilijkheidsgraad van de baan erg kan bepalen. In ons geval had de wind, met windkracht 4, een matige maar zeker niet te onderschatten rol. Liemeer bleek ook een baan met een gebruiksaanwijzing. Zo heeft het zwart-witte en rood-witte paaltjes die maar vanaf één kant out-of-bounds aangeven, witte lijnen die je niet mag overschrijden met je kar, groene lijnen en speciale dropping zones. Van Marijke de Marshall kregen we hierover nauwkeurige instructies, die iedereen meteen weer vergat tijdens het spelen.

Na zo’n 5 uur in de baan en een frisse douche, ging de prijsuitreiking van start in het clubhuis. Ook dit jaar waren er prijzen voor de longest drive. Bij de dames werd de longest drive geslagen door Floor Yo. Bij de heren maakte John Jacobs hardste rechte beuk met de driver.
De neary werd gewonnen door Djiang Harris die de neary al in de eerste flight neerlegde en die daarna door niemand meer verplaatst kon worden.
Birdies waren dit jaar gemaakt door Nancy The, John Jacobs en Alex Siem.
Traditioneel waren er twee Stableford-klassementen: handicaps hoger dan 25 en handicaps t/m 25. De prijswinnaars waren als volgt.
Lage handicap (hcp 25 en lager)
1. Djiang Harris 35 Stfd punten – hcp 14.1
2. Floor Yo 35 Stfd punten – hcp 18.8

Hoge handicap (hcp 25.1 en hoger)
1. Lie Sim Tjiang 42 Stfd punten – hcp 33.5
2. Oei Tjioe Lan 35 Stfd punten – hcp 33.3
De wisselbeker ging derhalve naar Lie Sim Tjiang, die zijn naam hierop mag laten bijgraveren.

Tot slot kon er genoten worden van een heerlijk drie-gangen diner in restaurant De Heeren van Liemeer.
Quote van deelnemer Victor Tjia: “De golfdag was fan-tas-tisch en zeer relaxed. Van de vriendelijke ontvangst, de supergezellige flight tot aan het lekkere diner aan toe, alles was prima. Een dag als deze bewijst maar weer dat de mensen het verschil maken. Iedereen bedankt!”.

Een quote van deelnemer Zoe Tan, dochter van Arie Tan: “Ik vond het superleuk en gezellig om mee te doen. We hadden mooi weer en de baan was ook een goede keuze. Niet te moeilijk maar ook zeker niet te makkelijk! Volgende keer wil ik ook wel weer mee doen. :-)”. Nou, die inschrijving staat dan genoteerd Zoe!
Uit deze quotes blijkt weer dat het een zeer geslaagde golfdag was, met dank aan alle deelnemers en met name mede-organisatoren Tan Kiem Sian, Aylee Liem en Liem Bian Tie.

(Alex Siem)
____________________________________________________________

9 januari 2016 – Muziekuurtje van de Vriendschap

Muziekuurtje musici2[1]Op 9 januari vond de 19de editie van het Muziekuurtje van de Vriendschap plaats met een prachtig gevarieerd programma.
Vroeger was het het Muziekuurtje van Lan Tan, maar vanaf dit jaar heeft Yu Lan het stokje van haar tante overgenomen. Vele nieuwe talenten traden voor ons op :
• Het jongste talent, de 9-jarige Amstelveense Jikkemijn, speelde lieflijk en zeer muzikaal op haar blokfluit,
• De 15-jarige Maxim Heijmerink, jong talent van het conservatorium van Amsterdam, speelde een prachtige Haydn sonate op de piano.
• Julia Rusanovsly gaf blijk van haar virtuositeit op de viool. Zij werd schitterend begeleid door de Russisch-Nederlandse Sonja Kochoutina.
• Het publiek genoot ook van de daverende quatre-mains uitvoering van de ‘Slavische dansen’ van Dvořák door het duo Remon Holsbergen en Daniël Kool. Het plezier spatte ervan af.
• Tot slot werden we vol enthousiasme het nieuwe jaar ingeblazen door het ‘Flexible Brass’ ensemble, met o.a. de Taiwanese student Yi-Ru Huang. Zij was gespot door Yu Lan die persoonlijk voor ons aan het scouten is in geweest in het conservatorium van Amsterdam.
Veel dank aan Yulan: een mooier begin van het nieuwe jaar kunnen we ons niet wensen. Moge zij deze muzikale traditie in het verenigingsleven van De Vriendschap nog lang voortzetten

____________________________________________________________
26 juni 2015 – Dagtrip met de MAHYONG-club naar Rotterdam

2015_MY

Het gebeurt toch elke dag weer: de ochtenden verschijnen te vroeg. Hè, kon de ochtend maar een paar uren later beginnen, dan zijn we meer tevreden. Luid rinkelend ging onze wekker af, want Grace Halim, het hoofd van de mahjong afdeling, maakt zich al ongerust dat we niet op tijd bij de bus zouden zijn. Gelukkig was iedereen om 9.30 aanwezig bij de Labeto-bus die ons naar Rotterdam zou vervoeren. Er waren ca. 50 deelnemers, inclusief 10 linedancers. De stemming in de bus was goed. Iemand stelde voor om te zingen van ‘Ik heb mijn wagen volgeladen met oude wijven’. Een ander fluisterde: ‘Dat zou te veel nadruk leggen’ en dus hebben we het gelaten. ‘Goede morgen’, begroette onze buschauffeur ons toen we Rotterdam naderden, ‘Ziet U al de skyline van Rotterdam, de Manhattan aan de Maas?’, toen de hoge skyscrapers voor onze ogen opdoemden. We werden gelost bij de nieuwe Markthal, een hoefijzervormige boog met binnenin verschillende marktkraampjes, restaurants, winkels enz. De Markthal was een creatie van het architectenbureau MVRDV met binnen aan het plafond een groot kunstwerk van de artiest Arno Coenen, getiteld ‘Hoorn des Overvloeds’. Aan de buitenkant van de hoef bevinden zich 228 koop- en huurappartementen met onderin een parkeerplaats voor 1200 auto’s. De Markthal Rotterdam is de eerste overdekte marktvloer van Nederland, die op 1 oktober 2014 door koningin Maxima werd geopend.
Na wat rondgelopen, hier en daar wat gesnoept en wat eterijen gekocht te hebben of onze lunchbox genuttigd te hebben, gingen we per bus naar de Spido-halte voor een haven boottocht. Het was aangenaam toeven op de boot omdat de zon zijn stralende lach ten toon stelde. Ik werd op het opendek vergezelschapt door zeven lieve teenagers, die een schooltrip met hun school deden. Ze deden hun best om mij te verleiden wat snoep aan te nemen, maar gezien mijn kilo’s zei ik standvastig ‘nee dank je wel’. Je kon zien, dat de haven van Rotterdam niet voor niets de op één na grootste haven ter de wereld is. Er was veel te zien in de haven, aanlegsteigers, droogdokken, hotel-restaurant in het voormalige verbouwde SS Rotterdam etc., maar door het zachte waaien door mijn haren en de warmte van de ‘lentezon’, hoorde ik slaperig maar de helft van het verhaal dat door de loudspeaker kond werd gedaan. Hè? Einde haventrip! Terug naar de bus. ‘Meneer, U hoort niet in mijn bus’, hoorde ik de buschauffeur zeggen, ‘U hoort vast in een andere bus’. Inderdaad hij heeft gelijk. Ik was zeker nog slaapdronken. Onze chauffeur stond bij de bus ernaast. We werden gedropt bij Restaurant Tai Wu aan de Mauritsweg, waar ons avondeten geserveerd zou worden. Aangezien we nog wat tijd hadden voor we met z’n allen konden storten op al het lekkers van Tai Wu, gingen we nog even windowshopping doen. Sommige dames veranderde hun windowshopping- in een echt shoppingrondje. Op het eten was niks aan te merken, Grace had goed gekozen. Met een welgevulde buik gingen we om zeven uur ’s avonds weer huiswaarts richting Amstelveen. Sommigen konden het ronken niet laten en stapten slaapdronken om ca. acht uur de bus uit. De dag was maar al te snel verlopen, het smaakt nog naar meer! Dank aan Grace en co voor de gezellige dag!

(Sie Swan Hway)

____________________________________________________________
12 juni 2015 – Wandeling in het centrum van Amsterdam met Yulan Tjoa

2015_Amsterdam_1

Het was prachtig weer en gezellig druk in de stad. De tocht begon bij het nationaal monument op de Dam voor het Paleis en ging langs verschillende  interessante gebouwen, zoals het smalste grachtenhuis, VOC-gebouw, the Grand (oude stadhuis), Universiteit en eindigde op het Begijnhof.

 

 

 

 

 

2015_Amsterdam_2Voor de lunch zijn wij ditmaal naar Kancil en de Tijger op het Spui gegaan. Wij hebben hier een overweldigende Indonesische High Tea genuttigd, met eerst een torentje met hartige hapjes en daarna een assortiment zoete hapjes.

 

 

 

 

 

2015_Amsterdam_3

 

 

Voldaan keerden we erna terug naar huis. Er zijn twee echtparen speciaal voor de High tea gekomen, heel gezellig.

 

 

 

(Hing Teng)

____________________________________________________________
15 mei 2015 – Golfdag Vriendschap/Inisiatip

Dit jaar werd de golfdag op 15 mei, traditioneel op de dag na Hemelvaart, gehouden op Golfbaan Purmerend.
Deze mooie golfbaan grenst aan de gemeente Waterland. Zoals die naam al suggereert is de golfbaan dan ook een baan met heel veel water. Veel ballen verdwenen in de prachtige waterpartijen die deze golfbaan rijk is. Ondanks de weersvoorspellingen werd het uiteindelijk mooi zonnig weer met niet al teveel wind en was het met 12⁰C perfect golfweer. Dit mooie weer hebben we allemaal te danken aan Tan Kiem Sian die een cabe (rode peper) ergens op een geheim plekje in de grond gestopt heeft om de regen te verjagen. Deze cabe hielp dan overigens weer niet met het verjagen van alle waterpartijen op de baan.

Dit jaar deden 30 personen mee aan de golfdag, verdeeld over 8 flights. Op het spel stond de wisselbeker die vorig jaar in Naarderbos in handen van Liem Bian Tie gekomen was.
Vanaf 10.00 uur kon begonnen worden met een kop koffie en een heerlijke punt appeltaart. Na het inslaan ging om 11.30 uur de eerste flight van start. Van de maar liefst 4 lussen van 9 holes die Golfbaan Purmerend rijk is, werden de gele en de rode lus gespeeld. Vantevoren werd al gezegd dat de gele lastig is. Berucht werd hole 5 op geel. Dit is een korte par 4 met een schiereiland green. Dit kostte veel ballen. De rode lus had iets minder water en was ook gemakkelijker.

Na zo’n 5 uur op de baan konden de scores uitgerekend worden, kon er gedoucht worden en een drankje genuttigd worden. Hierna vond het diner plaats alsook de prijsuitreiking.
Om de Neary werd gespeeld op hole 3 van de gele lus. Deze werd gewonnen door Ron Renooy.
De Longest drive werd bewaard voor de laatste hole. Hier werden de beste tikken uitgedeeld door de laagste handicappers. Bij de dames werd de Longest drive gewonnen door Cecile Lauw. Bij de heren ging de Longest drive naar Tan Swan Lee. Hij sloeg de bal zo ver dat het Longest drive bordje voor de flights achter hem niet eens meer zichtbaar was. Dit moet zo’n 240 meter geweest zijn!

In de categorieën hoge en lage handicap waren elk 2 prijzen te winnen. De prijzen voor de Stableford wedstrijd werden als volgt verdeeld:
Lage handicap (hcp 24 en lager):
1. Ron Renooy 33 Stfd punten – hcp 14.9
2. Rob Sie 33 Stfd punten – hcp 20.4

Hoge handicap (hcp 24.1 en hoger):
1. Oei Tjioe Lan 41 Stfd punten – hcp 33.3
2. Liem Hwie Tjhan 34 Stfd punten – hcp 36.0

De wisselbeker ging derhalve naar Oei Tjioe Lan. Haar naam zal worden vereeuwigd op de wisselbeker. We kunnen terugkijken op wederom een zeer gezellige en geslaagde golfdag!
Deze was mogelijk gemaakt door alle enthousiaste deelnemers en in het bijzonder door Tan Kiem Sian en Aylee Liem die voor de perfecte en vlekkeloze organisatie hebben gezorgd.

(Alex Siem)

____________________________________________________________
4 april 2015 – Ouder worden, hoe doe je dat
(clubmiddag lezing Mw. Monique Nio)

De Nederlandse bevolking zal in 2030 meer dan 40 miljoen 65 plussers tellen. Dat is een schrikbarende gedachte. Hoe kunnen we in de toekomst deze senioren-tsunami gezond houden en waar nodig behandelen en bijstaan? Het is een probleem dat we niet voor ons uit kunnen schuiven, we zitten er al middenin. Het onderwerp van de lezing van Monique Nio-Tan, ‘Ouder worden, hoe doe je dat?’ is dan ook zeer actueel. Monique is arts en gespecialiseerd in ouderengeneeskunde. Zij begeleidt en adviseert in de thuiszorg en bejaardenhuizen. Maar, zoals we allemaal om ons heen zien, de opvang voor de ouderen kalft steeds meer af. Daarom moeten we ervoor zorgen zo lang mogelijk gezond te blijven.

Het meest voor de hand liggend is dat je begint bij jezelf: stoppen met roken, gezonder eten (laat het zoutvaatje staan) en voldoende bewegen. Elke dag een half uur matig intensief bewegen, bijv. door het maken van een wandeling waarbij je flink doorstapt, maakt al een wereld van verschil.
Het lichaam in goede conditie houden is een, maar hoe staat het met de geest? Wees alert op eerste verschijnselen van dementie. Hierbij gaat het niet alleen om vergeetachtigheid, maar ook om vergissingen in plaats en tijd, het zich terugtrekken uit sociale activiteiten, vergissingen met woorden, onrustig gedrag, niet meer weten hoe je een voorwerp gebruikt of verandering van gedrag en karakter. Dementie is overigens een verzamelnaam van velerlei vormen van dementie waarvan de meest voorkomende zijn: de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie en Parkinsondementie. Herkent u symptomen bij uzelf of uw partner? Neem dan contact op met uw huisarts.

Het internet vormt een uitstekende bron van informatie :

Onderwerp Link/URL
Gezonde voeding www.malnucare.nl;      www.mijnvoedingscentrum.nl
Ziekte van Alzheimer www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/alzheimer
Belangenbehartiging van mantelzorgers www.mezzo.nl
Zorg en ondersteuning www.regelhulp.nl
Ziektebeelden www.npcf.nl

 

____________________________________________________________
25 september 2014 – Verslag Rondwandeling door de Jordaan

2014_Jordaan_wandeling0Vrijdag 25 september 2014. Een mooie najaarsdag, niet te warm niet te koud met wat dreigende wolken. Prima stapweer voor een rondwandeling door de Amsterdamse Jordaan met een twintigtal leden van De Vriendschap onder leiding van een deskundige gids: YuLan Tjoa.
Daar stonden we dan om 11.00 u. bij het Victoriahotel tegenover Amsterdam C.S. Velen kenden elkaar en een aantal wat minder zoals Karin, mijn vrouw, en ik die de afgelopen jaar de bijeenkomsten niet zo frequent bezochten. Maar een excursie door de Jordaan leek ons aantrekkelijk om ons gezicht weer eens te laten zien.
We kregen een apparaat met een oortje waardoor we de informatie van de gids goed konden volgen. Een uitkomst met al dat rumoerige verkeer om ons heen.
En daar ging het dan richting Haarlemmerstraat via een omweggetje langs de oude Lutherse Kerk die nu een aangebouwde congreszaal van het aanpalende hotel was geworden. Indrukwekkend die oude Hollandse huisjes en nieuwe gebouwen met welluidende namen als Koggeschip. Interessant te horen hoe die ronde Lutherse Kapel haar vormgeving heeft te danken aan het idee dat men de duivel wilde weren en daarom hoeken en gangen zoveel mogelijk vermeed. Oude tijden deden de Middeleeuwen weer herleven. Maar we hebben nog steeds profijt van dat schoons dat de Gouden Eeuw opleverde, al weten we dat Hollands welvaren gepaard ging met koloniale uitbuiting en slavernij. Zo passeerden we de Haarlemmersluizen, waarmee nog steeds twee maal daags alle grachten met schoon IJsselmeerwater worden doorgespoeld, en de prachtige herenhuizen aan de grachten met gevels in Amsterdamse renaissancestijl. De gids kon er prachtige verhalen bij vertellen zoals over de gevelsteen met het Venetiaans wapen uit de tijd dat Venetië nog een machtige stadsstaat was met gekoloniseerde gebieden tot in Klein-Azië waarmee menig Amsterdamse koopman ook handel dreef. En langs het West-Indisch huis kwamen we bij de Brouwersgracht van waaruit de grachtengordel in de 17de eeuw werd opgebouwd.

Maar waar het ons vooral om was te doen, was de nabijgelegen wijk die in 1685 nog buiten de stadsmuren lag: de Jordaan. Intrigerend is die naam, maar men weet niet zeker waar deze van afstamt: van de Jordaan die in het beloofde land lag zoals de joden achten of wordt ermee het Franse `jardin’ bedoeld van de gevluchte Hugenoten? De tolerantie van Amsterdam trok vele buitenlanders van heinde en verre, die hun kennis en ondernemingslust meebrachten.
En de rijken bouwden er toen lustig op los. Maar om de statige grachtenpanden was het ons in eerste instantie niet te doen. Het ging nu om de Amsterdamse Jordaan die destijds een toevluchtoord was voor arbeiders en werkplek voor menig vervuilende industrie. Er was altijd veel bedrijvigheid, getuige de toenmalige benaming van `het nieuwe Werck’. Want er was toen veel te doen, zoals we aan de prachtige gebouwen konden zien. Ook waren er vele hofjes waarvan we er twee bezochten. De hofjes werden gebouwd voor het personeel van de rijke Heren die het zagen als een oudedagsvoorziening. Een oase van rust in de rumoerige stad, zo komt het anno 2014 nog over. Veel groen en middeleeuwse relikwieën, zoals een oude pomp en prachtige gevelstenen. Van de middeleeuwse chaos is weinig meer over, zoals de vervuilde straten die nu prachtige geplaveid zijn, het kerkhof van het Karthuizerklooster dat nu is omgetoverd tot een speelplaats voor kinderen. Maar her en der is nieuwbouw tussen de oude huizen zichtbaar. Dat duidt op vervallen huizen die door hun houten palen waren gezakt of gewoon scheef hingen totdat een storm ze velden. Niet alle nieuwbouw was even mooi. Maar wat opviel, was dat de Jordaan flink was opgeknapt. Toen we op de Westermarkt koffie gingen drinken vertelde de eigenaar dat vele Jordanezen die vanaf de jaren zestig uit de wijk waren vertrokken nu weer graag zouden willen terugkomen indien de panden, die nu minstens 1 miljoen euro kosten, betaalbaar waren. Nu wonen in de Jordaan vooral veel yuppen zoals artiesten en beroemdheden, bijv. Matthijs van Nieuwkerk van `De Wereld Draait Door’ die we voorbij zagen fietsen. Het leven is er rustiger geworden na de paling- en aardappeloproer en de roerige zestiger jaren. Kortom, een stadsdeel met een bewogen verleden.

Na een leerzame wandeltocht met steeds hoorbaar de informatie van de gids, doorspekt met vragen van de wandelaars, eindigden we via de nauwe straatjes bij het beeld van Multatuli. Weer iets nieuws geleerd: het beeld staat op een brug die als gevangenis diende. Daar bedankten we met applaus onze gids en een groot deel van de groep toog naar de Damstraat, waar we ons te goed deden aan een heerlijke Dim Sum. Zo sloten we de dag tevreden af van deze door Hing Teng goed georganiseerde tocht die ook voor de oudjes onder ons goed te doen was. Menigeen is vastbesloten om een andere keer weer mee te gaan naar een ander stadsdeel of – zoals wij besloten – om de Vriendschapsbijeenkomsten vaker te bezoeken. Van de tocht bestaat een video die een impressie geeft en anderen hopelijk aanspoort de volgende keer mee te stappen!

(Edu Dumasy)
(zie ook de film wandeling door de Jordaan !!)

____________________________________________________________
12 juli 2014 – Dagje Nagele

2014_Nagele1Zaterdag 12 juli 2014 was het zover.
Vierentwintig deelnemers verzamelden zich in het polderdorp Nagele voor een rondleiding van I Hong Tan, conservator van de tentoonstelling “Kunst uit China: Schilderingen en Blanc de Chine porselein” .
We wisten niet wat ons te wachten stond: modern porselein, wat is dat? Wij stonden versteld van de combinatie van de mooie vormgeving met het oude ambacht van porselein maken.
Prachtig wit, gebruikmakend van geglazuurd en ongeglazuurd porselein. Vooral de fijne vingertjes van de geboetseerde dames zijn bijzonder mooi, gemaakt door Su Xian Zhong, derde generatie porseleinkunstenaar.
Daarnaast zagen wij heel bijzondere Chinese schilderingen en kalligrafieën van Zhang Ren Xi.
De uitleg van I Hong Tan, vooral haar kennis over Chinese symboliek, was boeiend en smaakte naar meer.
Na een goed verzorgde Polderlunch: groentesoep, kroket en nog veel lekkers, werden we door de gidsen opgehaald voor een wandeling door Nagele. Het ontwerp van dit dorp is heel speciaal, omcirkeld door een weg en een gracht; dit zorgt ervoor dat je een besloten gemeenschap krijgt. De huizen ogen modern, veel glas en hout, echter wat klein voor moderne begrippen. Aldo van Eyck, Gerrit Rietveld, Mien Ruys en vele anderen legden de basis voor dit dorp, met overal veel groen, torens, en baldakijnen om te schuilen.

Het was een mooie zonnige lentedag. We hebben genoten en het nuttige met het aangename gecombineerd. Tevreden keerden we huiswaarts. Een aantal van ons is verder gegaan naar de rchideeënhoeve in Luttelgeest.
Ik ben heel blij dat het carpoolen is gelukt. Mijn dank voor de deelnemers die bereid waren om anderen mee te nemen!

(Hing Teng)

____________________________________________________________
30 mei 2014 – De Vriendschap/Inisiatip Golfda

Dat het niet scheiden van afval voordelen heeft voor golfers, is bewezen op golfbaan Naarderbos. Op deze mooie baan aan het Gooimeer, vond namelijk de De Vriendschap/Inisiatip Golfdag 2014 plaats. Dit is een prachtige golfbaan die gedeeltelijk op een oude vuilnisbelt aangelegd is. Dit zorgde voor flinke hoogteverschillen in de baan in het vlakke Nederland. Dankzij de aanwezigheid van Giok Eng was het prachtig golfweer. Het feit dat de Amsterdam Golfshow op golfbaan Naarderbos was neergestreken zorgde voor extra entourage.

Dit jaar deden 28 personen mee om gezellig te golfen, maar toch ook wel om een gooi naar de wisselbeker te doen. Deze werd vorig jaar in Nunspeet bemachtigd door Arie Tan. Om 12.00 uur ging de eerste flight van 4 personen de baan in. In de baan lagen de greens er perfect bij. Golfbaan Naarderbos is een afwisselende golfbaan met op de eerste negen holes wat meer bos en op de tweede negen meer hoogteverschillen. Ook werden de holes zonder water afgewisseld met holes met water. De eerste 9 holes werden door de meesten als het lastigste ervaren. De tweede negen ging de meesten beter af.
Na binnenkomst in het clubhuis en een frisse douche konden we gezamenlijk beginnen aan de belangrijkste hole, namelijk hole 19 in het restaurant. Hier genoten we van een heerlijk 3-gangen diner en mekaars gezelligheid. Op deze hole vond tevens de prijsuitreiking plaats.

Op hole 8 werd gestreden om de longest drive. Bij de dames viel deze prijs in handen van Mimi Garritsen die hiervoor niet eens een driver nodig had. Bij de heren ging deze prijs naar The Hok Sien. De Neary was dit jaar op hole 17. Dit bleek een verraderlijk lange par 3 waarop menigeen te kort kwam. Dit gold niet voor Arie Tan, die als enige de green wist te bereiken en hiermee dus ook de Neary won.
In de categorieën hoge en lage handicap waren elk 3 prijzen te winnen. De prijzen werden als volgt verdeeld:

Lage handicap (hcp 24 en lager):
1. The Hok Sien 28 Stfd punten – hcp 14.3
2. Ay Lee Liem 28 Stfd punten – hcp 23.2
3. Alex Siem 27 Stfd punten – hcp 23.8

Hoge handiap (hcp 24.1 en hoger):
1. Liem Bian Tie 31 Stfd punten – hcp 32.0
2. Liem Bian Hong 26 Stfd punten – hcp 30.6
3. Joyce Sie 26 Stfd punten – hcp 31.8

De wisselbeker ging derhalve naar Liem Bian Tie die deze ontving uit handen van de winnaar van 2013: Arie Tan.
Pechvogel van de dag was Max Yap, wiens trolley in een sloot terecht kwam en zich genoodzaakt zag om na 10 holes te stoppen.
Desondanks kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde en uitstekend georganiseerde Golfdag 2014.

(Sian Tan)

____________________________________________________________
25 mei 2013 – Familie/Sportdag

Als onderdeel van de jaarlijkse Familie/Sportdag van zusterverenigingen .
De Vriendschap, Inisiatip en Lian Yi Hui, is dit jaar het Hua Yi tennistoernooi toegevoegd. Door deze samenwerking was het mogelijk een gezamenlijke dag te organiseren met voor elk wat wils.

Ook nu werd gespeeld in Racketcentrum Westvliet in Den Haag. Rond 11:00u waren de vroegste vogels al present. En terwijl de wedstrijdtafel nog werd opgebouwd waren vrienden en oude bekenden alweer de laatste nieuwtjes aan het uitwisselen. Uiteindelijk waren alle 22 deelnemers keurig op tijd om 11:45u het welkomstwoord en de spelregels voor deze dag aan te kunnen horen.
Hoewel het de naam van een tennistoernooi draagt, staat gezelligheid voorop: er werd gespeeld in perioden van 40min, waarbij je telkens naast en tegenover nieuwe spelers stond. In totaal speelde iedere deelnemer 3 perioden, maar omdat er nog 2 plaatsen over waren in het speelschema, konden de enthousiastelingen met een invalbeurt nog verder spelen.

Om 16:00u stipt werd het eindsignaal gegeven. Voor wie nog niet had gedoucht, tevens het signaal om snel de kleedkamer op te zoeken.
Om 16:30u was het dan tijd voor het slotwoord en de prijsuitreiking. De poedelprijs, een tin tennisballen, ging bij de dames naar Renske Lonhard. Bij de heren mocht Tan King Hoen deze in ontvangst nemen. Bovenaan de lijst bij de dames was Ineke Boogermans op de 2e plaats geëindigd en Puck Goei op de 1e. Bij de heren waren Tan Tjwan Gie en Lysander Liem met een gelijk aan punten en een gelijk saldo op de 2e plaats geëindigd. Helaas was er maar één prijs voor de 2e plaats beschikbaar! Een muntje bracht uitkomst:
Lysander mocht de trofee mee naar huis nemen. De prijs voor de 1e plaats bij de heren viel plaats aan de coördinator van het
tennisevenement: Ong Hong Djien.

Daarna was het tijd voor het laatste evenement van de Familie/Sportdag: Chinees buffet bij De Chinese Muur in Rijswijk waar we de deelnemers van de stadsrondgang te Delft weer zouden ontmoeten. Al met al een gezellig en geslaagd toernooi.

Tot de volgende keer!
(Ong Hong Djien)

DAMES punten saldo
Goei
Boogermans
Portier
Ng-A-Tham
Oei
Tan
Kho
Lonhard
Puck
Ineke
Wilma
Lilian
Lee Hiang
Saskia
Swanny
Renske
30
26
25
17
15
13
8
8
23
20
15
-4
-5
-3
-22
-24
HEREN punten saldo
Ong
Tan
Liem
Liem
Ijsseldijk van
Goei
Oei
Tan
Tan
Ng-A-Tham
Lie
Portier
Tan
Hong Djien
Tjwan Gie
Lysander
Hwie Liong
Leo
Thwan Bing
Sien Giap
Hoan Leng
King Han
Leon
Ing Liem
Roy
King Han
29
25
25
24
18
18
15
13
12
11
10
9
7
22
15
15
16
2
2
-1
-11
10
-6
-12
-17
-23

____________________________________________________________
25 mei 2013 – Rondvaart in Delft en Bezoek aan Porceleyne fles

In het kader van de familiedag voor de “niet-sporters” was op 25 mei jl. een rondvaart georganiseerd door het oude centrum van Delft.
Onder leiding van gids en captain Micha vertrokken wij om ca. 13.45 uur van de afvaartplaats de Koornmarkt. Het was prachtig weer  en het zonnetje scheen!
Een paar wetenswaardigheden: Delft is een grote handelsstad, vroeger met name bekend van de boter. Een boterpakhuis laat helemaal bovenin een boterkarntonnetje zien als bewijs. De Boterbrug die met 100 meter de langste brug van Delft is, vormt nog zo’n bewijs.
Delft is de stad van Willem van Oranje, van Anthony van Leeuwenhoek, van Khader Abdollah! De beschermheilige van Delft is St. Hypolitus van Rome. We passeren de zaterdagse rommelmarkt die druk bezocht werd. En aantal van ons keek in het voorbijgaan verlangend naar de brocante en andere hebbedingen.
Delft is een studentenstad: 17% van de inwoners is student!
We passeren een kerk waarvan het bijzondere is dat Johannes Vermeer hier staande is begraven, vanwege te weinig geld !
In 1536 heeft in Delft een grote stadsbrand gewoed. 80% van de huizen heeft deze grote brand niet overleefd. Een grijs gebouw uit 1521 heeft als een van de weinige huizen de brand doorstaan.
Delft is een 17de eeuwse bierbrouwerstad; het Delftse grachtenbier had een zeer bijzondere smaak (!), maar was desondanks heel populair.
We passeren de St. Stevensbrug. St. Stevens is de beschermheilige van de bierbrouwerij, dus een zeer belangrijke heilige in die tijd.
De Kolk was vroeger een binnenhaven; vroeger stonden hier 3 windmolens waardoor bij harde wind het kolkje ontstond.
Gids Micha lichtte het aantal ramen in de huizen toe. Volgens de toenmalige belastingwet werd men voor de belasting aangeslagen per raam.
Het werd als statussymbool gezien om een groot raam in kleine raampjes onder te verdelen, dan kon men zien dat de bewoner voldoende geld had om belasting te betalen op basis van het grote aantal ramen.
Als fenomeen werd ons de Scheve Toren van de kerk van het Begijnenklooster gewezen. Deze staat werkelijk behoorlijk scheef! Om deze scheefstand optisch op te heffen zijn de rechtertoren lager, de rechter leeuw groter en de versiering rond de klok bij de 9 langer gemaakt. Deze klok wordt alleen geluid bij een begrafenis van de Koninklijke familie.
We passeren het Prinsenhofmuseum en we zien in de gracht kleine vluchtpoortjes die naar de Prinsenhof leiden.

Ruim 400 jaar geleden werd de VOC opgericht en met de vestiging van een kamer in Delft kwam de handel met verre landen op gang.
Naast specerijen, koffie en thee vond Chinees porselein de weg naar Nederland. Door de Spaanse overheersing in België waren beroemde plateelbakkers uit Antwerpen overgekomen naar Delft. Zij waren de grondleggers van de Delftse aardewerkindustrie. De plateelbakkers gingen het Chinese porselein namaken. Het Delfts blauw groeide uit tot een zeer gewild product onder de rijke klasse.

We meren af bij De Koninklijke Porceleyne Fles, opgericht in 1653. Het is de enige overgebleven Delfts aardewerkfabriek uit de 17de eeuw.
Hier wordt nog steeds het wereldberoemde Delfts aardewerk volledig met de hand beschilderd volgens eeuwenoude tradities. We worden rondgeleid en krijgen toelichting op enkele tentoongestelde stukken. Naast de indrukwekkende stukken van Delfts blauw en Delfts zwart zagen we ook het productieproces en een Meesterschilder aan het werk.
Enkelen van ons kochten een origineel souvenir in de Museumwinkel.

De terugtocht ging snel. We meerden weer af op de Koornmarkt en ieder ging zijns en haars weegs. Een groot deel van het gezelschap trof elkaar – met de tennissers – bij restaurant De Chinese Muur, waar we ons tegoed deden aan een gezamenlijk Grand buffet met allerlei Aziatische heerlijkheden.
Een voortreffelijke dag met mooie en interessante indrukken. Met dank en complimenten aan de organisatoren!

(Lian Lim)

____________________________________________________________
10 mei 2013 – Golfdag

Het weerbericht had niet veel goeds voorspeld voor deze dag: kou, regen en veel wind maar ook af en toe zon. Dat betekende voor mij een grote tas mee met warme kleding, regenkleding en genoeg laagjes om uit te pellen voor als het zonnig zou worden. Met daarnaast nog een tas met kleding voor het diner, de golftas, golfkar en een tas met de lunch zat de auto aardig vol en nog was ik bang dat ik iets vergeten was.

Er was een hoge opkomst met een mix van jong en oud en alles was prima georganiseerd. Bij de eerste tee stond veel publiek om de golfers uit te zwaaien; dat geeft altijd wat extra spanning voor de eerste slag.  De golfbaan van Nunspeet is een hele mooie bosbaan met smalle fairways die precieze rechte slagen vereist en eenmaal in de bosjes was het ook moeilijk om de afgezwaaide bal weer terug te vinden. Zo doken er links en rechts in de bosjes andere flights op, zoekend naar een bal. En zelfs al had je je bal weer teruggevonden dan was het nog een kunst om deze weer op de fairway te krijgen. Zo sloeg ik mijn bal uit de bosjes tegen een losse tak die ik net uit de weg had geruimd!
Het weer viel uiteindelijk reuze mee, het bleef droog en het werd zelfs even zonnig maar er was wel veel wind. Dus na 18 holes kwamen de spelers met een uitgewaaid hoofd en verwaaid haar weer in het clubhuis terug. Na de telling van de punten volgde de prijsuitreiking.

De winnaar van de wisselbeker was Arie Tan met een geweldige score van 43 stablefordpunten! Nog 8 andere spelers vielen in de prijzen.
Het diner daarna smaakte goed en was een gezellige afsluiting van een zeer geslaagde golfdag. Heel veel dank aan Sian (en ook Tjik Sian), Giok Eng en Hans voor de organisatie en graag tot volgend jaar!

(Aylee Liem)