Evenementen

Rondleiding bij twee Grachtenpanden in Kerstsfeer op 16 december 2022

Op 16 december gaan wij twee bezichtigingen met gids organiseren in:

• Museum van Loon
In het hart van Amsterdam aan de Keizersgracht 672, staat het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de V.O.C.. In een van de fraaiste huizen van de stad kan de bezoeker een glimp opvangen van de wooncultuur van de Amsterdamse familie Van Loon. Bovendien is dit huis gedecoreerd met kerstversierselen en heeft een prachtig gedekte eettafel in kerstsfeer. De status van de familie Van Loon werd niet alleen uitgedragen door middel van waardevol porselein, kristal en zilver, maar ook door knechten gekleed in livrei in familiekleuren.

 
• Museum Willet-Holthuysen
Het imposante Huis Willet-Holthuysen staat in het centrum van Amsterdam. Het dubbele herenhuis aan de Herengracht 605 heeft veel stijlkamers. Er zijn salons in Neo-Lodewijk XVI-stijl en de tuin is ontworpen als symmetrische Franse stijltuin. Het huis ontleent zijn naam aan het echtpaar dat hier eind 19e eeuw woonde: Abraham Willet en Louisa Holthuysen. Zij verzamelden veel kunst en objecten en lieten het interieur vormgeven naar hun eigen smaak. Na de dood van Louisa Holthuysen in 1895 schonk zij het huis en collectie aan de stad Amsterdam, met de bedoeling dat het een museum zou worden.


Na de rondleidingen gaan wij om 13.30 een dimsum lunch houden in Full Moon Garden, Leidsestr. 95.

Planning

Groep A (max. 15 p) Groep B (max. 15 p)
10.30 Verzamelen bij vLoon Verzamelen bij W-H
10.45-11.30 Rondleiding vLoon Rondleiding W-H
11.30-12.15 Koffie en lopen naar W-H Lopen en koffie bij vLoon
12.15-13.00 Rondleiding W-H Rondleiding vLoon
13.30 Verzamelen bij Full Moon Grd Verzamelen bij Full Moon Grd

De kosten voor de rondleidingen inclusief koffie bedragen 14,50 euro pp. voor leden.
De entree voor de musea, dient ter plekke betaald te worden (met pinpas), en is gratis met een Museumkaart. De musea zijn niet geschikt voor rolstoelhouders.
Bedenk wel dat je contanten meeneemt (ongeveer 20 euro) voor de dimsum.

Aanmeldingen voor 10 december bij: Hing Teng email: hhteng@telfort.nl, met vermelding van de wens:
groep A of B en dimsum Ja of Nee.
Betalingen voor 11 december naar De Vriendschap, rek.nr. NL85 INGB 0006077092,
met vermelding Rondleiding 16 december.

Evenementen commissie: Hing Teng (0622660108) en Yulan Tjoa


Wandeling over het JAVA-eiland

en een rondleiding in Hotel Jakarta op vrijdag 12 november 2021

Met plezier organiseren wij weer, na lange tijd, een wandeling, ditmaal op het Java-eiland vanuit het mooie Hotel Jakarta.
JAVA-EILAND Vroeger werkten er havenarbeiders en vertrokken landverhuizers er vandaan naar de ‘Nieuwe Wereld’. Nu is het Java-eiland in het Oostelijk Havengebied omgebouwd tot een trendy woonwijk met een knipoog naar de historische grachtengordel. Een rondwandeling op het langgerekte eiland is een architectonische verrassing. Het Oostelijk Havengebied heeft weinig groen maar het Java-Eiland is een uitzondering. Er is een park, de Bogortuin en er zijn vier binnentuinen. Elke tuin heeft zijn eigen thema en ontwerp. De namen refereren aan de Indische bestemming van de Stoomvaart Maatschappij Nederland.

Hotel JAKARTA, winnaar van de Amerikaanse Architecture Masterprize! Een uniek energieneutraal hotel in Amsterdam waarbij twee werelden bij elkaar komen. Waar vroeger de lijndienst vertrok naar Jakarta, ligt nu een groene oase in het centrum van Amsterdam. Hotel Jakarta Amsterdam biedt 200 luxe 4-sterren kamers met Indonesische invloeden. Na de Nederlandse Architectenweb Award voor publiek gebouw van het jaar, heeft Hotel Jakarta ook de Amerikaanse Architecture Masterprize gewonnen in de categorie Architectural Design/Green Architecture!

 


Datum: Vrijdag 12 november 2021

Start: 11:00 in Htl. Jakarta, Javakade 766, 1019 SH Amsterdam
Einde: 13:00 in Htl. Jakarta
Prijs: € 18,50 pp (incl. koffie); niet leden : € 21,50 pp (incl. koffie)
Daarna gaan wij om 13.30 dimsummen in Sea Palace, graag van te voren aanmelden !

Neem contanten mee om de dimsum af te rekenen ter plekke.
Neem wel je QR-Code mee en een identiteitsbewijs, volgens de corona maatregelen van de overheid.

Aanmelden (aantal personen, dimsum ja/nee) bij Hing Teng via hhteng@telfort.nl. Er mogen 2 groepen van 15 personen mee, waarbij de ene groep een bezichtiging van het hotel krijgen (coördinator YuLan Tjoa) en de andere groep wandelt (o.l.v. Hellen König) en daarna omgekeerd.

Betaling aan: De Vriendschap; IBAN NL85 INGB 0006 077092
Sluitingsdatum: 2 november 2021

Verzamelen om 10.45 in Hotel Jakarta, te bereiken met
* Bus 43 richting ‘Borneo eiland’, opstappen bij CS Amsterdam en stopt pal voor het hotel bij halte ‘Tosaristraat’ (4 haltes);
* Met de auto (parkeren). Voer ‘Tosaristraat 6’ in op de navigatie. Het hotel beschikt over een ondergrondse parkeergarage – à € 4 per uur
* Met de auto (parkeren). Veel goedkoper is de P&R, je auto parkeren aan de rand van Amsterdam (P&R-locaties), en dan is parkeren incl. retour naar de stad maar € 5,50 voor 2 personen, voor de hele dag. Zie :
https://www.parkeren-amsterdam.com/pr-regeling
Let op : P&R’s kunnen vol zijn in het weekend, de bezetting kan je zien op deze link :
https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeren-reizen/

Voor calamiteiten op de dag zelf, is Hing op het telefoonnr 0622660108 bereikbaar.
Hing Teng en YuLan Tjoa


Wandeling door Westelijke Grachtengordel, met gids Yu Lian Tjoa

Datum : vrijdag 1 juni 2018
Start om 11 uur: Victoria Hotel tegenover Centraal Station
Einde om 12.30 uur: Nabij de Dam
Daarna dimsum (lunch) bij: Oriental City, Oudezijds Voorburgwal 177

Op veler verzoek gaan wij weer wandelen en natuurlijk samen dimsummen in Amsterdam. Opnieuw gaat Yulan ons een deel van ons mooie Amsterdam laten zien en wijst zij ons op de details en historie van de prachtige gebouwen en de stadsontwikkeling vanaf de 16e eeuw tot nu. Hieronder een voorproefje.
De grachtengordel van Amsterdam was een project voor een nieuwe ‘havenstad’, gebouwd aan het einde van de 16e en het begin van de 17e eeuw.
Om het stadsgebied uit te breiden was drooglegging van het moerasland nodig. Hiervoor werd een netwerk van grachten aangelegd in concentrische bogen. Langs de grachten staan talloze monumenten en huizen met hun kenmerkende gevels. Dit model van stedelijke uitbreiding – het grootste en meest samenhangende van zijn tijd – diende tot de 19e eeuw als referentie in de hele wereld.
Wij beginnen voor het Victoria Hotel en wandelen deze keer over de Westelijke grachtengordel, langs prachtige monumentale panden zoals bv. het Huis met de Hoofden en het Bartolottihuis. We komen langs de beroemde 9 straatjes en lopen over het hernieuwde Rokin.
Wij wandelen heel rustig en nemen voldoende pauze. De wandeling eindigt nabij de Dam en dan lopen wij zelfstandig naar Restaurant Oriental City in de Damstraat, hoek Oudezijds Voorburgwal, alwaar wij onze gezamenlijke dimsum nuttigen.
De kosten voor de dimsum wordt hoofdelijk omgeslagen, neem contanten mee ong. 16 euro pp, incl. thee.

Aanmelden voor wandeling en evt. lunch kan bij Hing Teng per email hhteng@telfort.nl of mobiel 06 2266 0108. Neem op de dag zelf mijn mobielnummer mee en graag even bellen mocht u onverhoopt niet op tijd zijn. Indien U slechts meedoet met de dimsum lunch, dat kan, graag even aanmelden ivm reservering.

Kosten voor deze wandelexcursie bedraagt 9,50 euro per persoon (niet-leden 12,50 euro). Meld U zo spoedig mogelijk aan. Vanwege nieuwe regulatie van de gemeente Amsterdam kunnen slechts een beperkt aantal mensen mee, graag begrip hiervoor.

Het bedrag graag vóór 27 mei, ovv ‘Wandeling de Pijp’ overmaken op IBAN NL85 INGB 0006 077092 t.n.v. De Vriendschap.

Hing Teng

____________________________________________________________
Wandeling door de Pijp, met gids Yu Lian Tjoa

Datum: Vrijdag 7 juli 2017
Start om 11 uur: op het Cornelis Troostplein
Einde om 13 uur: Marie Heinekenplein
Daarna dimsum (lunch) bij: Nam Kee, Marie Heinekenplein 4

Deze keer wandelen wij door De Pijp, een voorbeeld van 19e-eeuwse ‘revolutiebouw’, het opzetten van nieuwe wijken vaak zonder planmatige aanpak of oog voor de lange termijn.
In de tweede helft van de 19e eeuw was stadsuitbreiding nodig vanwege de bevolkings-explosie. In de geest van Sarphati maakte de jonge stadsingenieur Van Niftrik een plan (1866) voor een complete uitbreidings-gordel in het poldergebied langs de rand van Amsterdam. Volgens het plan kwam er in het midden, het Centraal Station van Amsterdam, en langs de huidige Ceintuurbaan een moderne spoorlijn.
Dit plan had een grandeur die zich kon meten met die van de nieuwe wijken van Parijs en Wenen. De gemeenteraad wees het plan echter af.
Van Niftriks stratenplan vereiste een omvangrijke herverkaveling, en onteigenen per kavel zou duur en tijdrovend worden.
Een nieuw plan werd opgesteld door Jan Kalff, de directeur van Publieke Werken (plan-Kalff, 1876). Hij handhaafde slechts het ophogen van het poldergebied met ongeveer anderhalve meter, ten behoeve van de afwatering, en het rioleringsstelsel. Hij zag af van herverkaveling, zodat het stratenpatroon een kopie werd van het oude polderslotenpatroon. De spoorlijn verviel, en het Centraal Station zou later aan het IJ worden gebouwd.
De officiële naam van de buurt was YY. De gewone naam was al spoedig de Pijp. Waar die naam vandaan kwam en nog veel meer hoort u tijdens de wandeling.
Doordat er veel studenten, kunstenaars en prostituees in de nieuwe wijk kwamen wonen, werd De Pijp al snel het Quartier Latin van Amsterdam genoemd. De wijk is één van de meest populaire locaties in Amsterdam vanwege de leuke kroegjes, winkeltjes en natuurlijk de Albert Cuypmarkt.

Kosten voor deze wandelexcursie bedraagt 9,50 euro per persoon (niet-leden 12,50 euro). Wij wandelen heel rustig en nemen voldoende pauze. De wandeling eindigt voor het restaurant Nam Kee alwaar wij onze gezamenlijke dim sum nuttigen (de kosten worden hoofdelijk omgeslagen, neem contanten mee ong. 16 euro, incl. thee).
Het bedrag graag vóór 30 juni, ovv ‘Wandeling de Pijp’ overmaken op IBAN NL85 INGB 0006 077092 t.n.v. De Vriendschap.

Aanmelden voor wandeling en evt. lunch kan bij Hing Teng per email hhteng@telfort.nl of mobiel 06 2266 0108. Neem op de dag zelf mijn mobielnummer mee en graag even bellen mocht u onverhoopt niet op tijd zijn. Indien U slechts mee wilt met de dimsum lunch, dat kan, graag even aanmelden ivm reservering.

____________________________________________________________
Rondleiding in museum van der Togt : Jonge Chinese kunstenaars
Datum : zaterdag 11 februari 2017

Op 11 februari is Mw. Selena Yang bereidt, om een rondleiding te geven in het Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50 in Amstelveen.


Er is dan de tentoonstelling van jonge Chinese kunstenaars.

We starten om 11 uur. De rondleiding is kosteloos.
Indien de groep te groot wordt dan kan zij enige tijd later weer een groep rondleiden.
Het wordt een geïmproviseerde dag, voor de leden en introducees die kunst een warm hart toedragen.
Ik ben er ook om het enigszins in goede banen te leiden.
Het lijkt mij gezellig om daarna met elkaar te lunchen bij Royal San Kong, aan de overkant, dat wordt dan ongeveer 12.30 als een ieder rondgeleid is.

Voor vragen kan je mij mailen of bellen.
Hing Teng (hhteng@telfort.nl , tel. 062266 0108)

____________________________________________________________
Busreis naar pittoresk Giethoorn en Elburg (met gids Yulan Tjoa)

Datum : zaterdag 27 mei 2017

Wij willen graag een dagje uit in eigen land organiseren voor onze leden.
De voorbereidingen zijn in volle gang, het wordt een comfortabele busreis met onderweg bezienswaardigheden die niet alleen pittoresk, doch ook historisch de moeite waard zijn. Hiervoor hebben wij zaterdag 27 mei 2017 gepland. Yulan gaat ons hierbij begeleiden, als altijd kan zij veel vertellen over de bezienswaardigheden, gelardeerd met leuke anekdotes.

Hieronder een globale beschrijving van de tocht, in de volgende nieuwsbrief wordt het definitieve programma en bijbehorende informatie gepubliceerd. Het wordt een makkelijke busreis, ook geschikt voor de ouderen onder ons. En natuurlijk zijn introducés welkom.

Wij vertrekken in de ochtend uit Amstelveen en gaan eerst met de bus naar Giethoorn, het “Hollandse Venetië” in Overijssel.
Door veenontginning en turfafgraving is Giethoorn een schilderachtig plaatsje geworden met sloten, vaarten, plassen en bruggetjes. Langs de oevers staan op aparte eilandjes de oude rietgedekte boerderijen met “kamelendaken” en prachtige tuinen. We maken hier een rondvaart met onderweg koffie en gebak.

 

 

Na een uitgebreide buffetlunch, vervolgen we onze weg naar Elburg alwaar we een korte wandeling maken in dit vestingstadje aan het Veluwemeer.
De stad is meer dan zeshonderd jaar geleden gebouwd als een rechthoekige vesting met een dubbele gracht. Sindsdien heeft de tijd hier stil gestaan.
Laat in de middag arriveren wij weer in Amstelveen. Hopelijk tevreden na een gezellig dagje uit. Natuurlijk kunnen we afspreken om daarna samen wat te eten.

 

Noteer alvast de datum 27 mei 2017 !
Let op de volgende nieuwsbrief met het definitieve programma en de kosten.
Bij voorbaat onze excuses als het programma wegens praktische redenen enige verandering heeft ondergaan.

Stuur alvast een berichtje of jullie dit leuk vinden naar hhteng@telfort.nl. Ook kunnen jullie je alvast vrijblijvend aanmelden, dan ontvangen jullie als eersten de informatie per email over het definitieve programma.

Yulan Tjoa en Hing Teng (email hhteng@telfort.nl)

____________________________________________________________
Rondleiding door de Italiaanse meesterwerken in het Rijksmuseum
met dr. Gandolfo Cascio

2016_10_08_GandolfoDatum : 8 oktober 2016 1e groep van 11,45-12.45. evt. 2e groep van 10.30-11.30
(Gids : dr. Gamdolfo Cascio, kunsthistoricus, gepromoveerd op Michelangelo)
Aansluitend lunch: Dimsum van 13.30 -15.00 (of langer),
restaurant Taste of Culture, Korte Leidsedwarsstraat 139-141, Amsterdam
Verzamelen: Informatiebalie in de hal van het Rijksmuseum te Amsterdam
Kosten: 9,50 euro (niet leden 11,50), exclusief toegangskaart, zelf aan te schaffen of MJK meenemen. (Zie website Rijksmuseum voor evt. kortingen).
Het bedrag graag vóór 28 september 2016, ovv ‘Rijksmuseum Gandolfo’ overmaken op IBANnr. NL85 INGB 0006 077092 t.n.v. De Vriendschap.

Het Rijksmuseum is het nationale huis voor vele Hollandse meesters, zoals Rembrandt, Vermeer, en Jan Steen. Wat minder bekend is, is het feit dat tot de vaste collectie ook belangrijke Italiaanse meesterwerken behoren.
Denkt u aan schilderijen van Fra’ Angelico, Crivelli en Tintoretto en een beeld van Della Robbia. Doel van ons bezoek is dus om deze werken en hun makers van dichtbij te leren kennen. Gandolfo, is bij uitstek onze gids hiervoor. Met zijn kennis over de Italiaanse kunst en historie en zijn humor gaan wij een plezierige en nuttige ochtend beleven.
En daarna gaan we naar naar het restaurant Taste of Culture voor een niet te versmaden, onze traditionele gezamenlijke dim sum (de kosten worden ter plekke hoofdelijk omgeslagen, neem contanten mee ong. 16 euro).

Aanmelden voor wandeling en evt. lunch is nodig en reeds mogelijk, bij
Hing Teng per email hhteng@telfort.nl of mobiel 06 2266 0108. Neem mijn mobielnummer mee en graag even bellen mocht u onverhoopt niet op tijd zijn.
Indien U slechts mee wilt met de dimsum lunch, dat kan, graag even aanmelden ivm reservering.

____________________________________________________________
Wandeling naar de Westelijke Eilanden van Amsterdam
met gids Yulan Tjoa

2016_wandeling_Westelijke_eilanden

 

 


Datum: 8 juli 2016 van 11.00 tot 13.00 uur

Verzamelen: Haarlemmerplein voor de Hema, bereikbaar per tram 3, vanaf CS bus 18, 21 en 22 (10 minuten). Per auto afslag S103 op ringweg West.
De wandeling eindigt op het Centraal Station, waarna wij gezamenlijk naar het restaurant lopen (10 minuten)
Lunch: 13.30 in Restaurant Sea Palace (dimsum)

De Westelijke Eilanden: het Bickerseiland, Prinseneiland en Realenei-land zijn een drietal eilanden in het centrum van Amsterdam. Ze liggen ten zuiden van het IJ en de Zeeheldenbuurt, ten noorden van de spoorlijn tussen het Centraal Station en Amsterdam-Sloterdijk en ten westen van het Westerdok.
Tussen 1611 en 1615 werden hier drie grote kunstmatige eilanden aangeplempt.
Dit was onderdeel van de 3e Vergroting van Amsterdam, waarvan de eerste plannen dateren uit 1610.

Met het project Westerdokseiland heeft Amsterdam (in het begin van de 21e eeuw) zijn sterkste staaltje verdichte stedenbouw uit de geschiedenis neergezet. Met 175 tot 300 woningen per hectare is de nieuwbouw aan het IJ waarschijnlijk het dichtst bebouwde stukje Nederland. Westerdok bestaat uit vier forse bouwblokken doorsneden door smalle straten. De noordwestpunt heeft een ijzingwekkend scherpe gevelhoek.
Kosten voor deze wandelexcursie bedraagt 9,50 euro per persoon (niet-leden 12,50 euro), incl. luister-apparaatjes. Wij wandelen heel rustig en nemen voldoende pauze. Na afloop lopen wij gezamenlijk naar restaurant Sea Palace, Oosterdokskade 8, voor onze gezamenlijke dim sum (de kosten worden hoofdelijk omgeslagen, neem contanten mee ong. 16 euro, incl. thee).

Het bedrag graag vóór 30 juni, ovv ‘Wandeling Westelijke eilanden’ overmaken op IBANnr. NL85 INGB 0006 077092 t.n.v. De Vriendschap.
Aanmelden voor wandeling en evt. lunch kan bij Hing Teng per email hhteng@telfort.nl of mobiel 06 2266 0108.
Neem op de dag zelf mijn mobielnummer mee en graag even bellen mocht u onverhoopt niet op tijd zijn. Indien U slechts mee wilt met de dimsum lunch, dat kan, graag even aanmelden ivm reservering.

____________________________________________________________
Rondleiding door “De Gouden Eeuw” op vrijdag 15 april 2016
in het museum de Hermitage te Amsterdam
met Kunsthistoricus Carien Kanters

2016_Gouden_Eeuw_1
Datum: Vrijdag 15 april 2016, van 10.30 tot 12 uur en eventueel een tweede groep om 12-13.30.
Verzamelen: Om 10.15 (1e groep) of 11.45 (2e groep)aan de achterzijde van het museum aan de Nieuwe Keizersgracht 1.
Aansluitend lunch: Dimsum van 14.00-15.30, Restaurant Hoi Tin,
Zeedijk 122-124, 1012 BB Amsterdam (10 min. lopen of met de Metro).

Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17e eeuw afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn voor het eerst verzameld in de Hermitage Amsterdam. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Ze tonen ons regenten, schutters en kooplieden van allerlei rangen, standen en religies, gebroederlijk naast elkaar.

Tijdens onze rondleiding zal Carien Kanters de 17e eeuw doen herleven, en vertellen over de belangrijke families in Amsterdam, hun invloeden, vriendjespolitiek, huwelijken, intriges en hoe de VOC een rol speelde bij het vergaren van hun rijkdommen.
Carien Kanters is kunsthistoricus verbonden aan het Rijksmuseum, docent kunstgeschiedenis bij de Vrije Academie.
Haar Japanse echtgenoot heeft veel inzicht gegeven in de Oosterse cultuur en denkwijze. Tijdens vele reizen en familiebezoeken in Japan, heeft zij veel geleerd over de verschillen én overeenkomsten tussen Oost en West.

Aanmelden voor rondleiding en de facultatieve lunch is mogelijk tot 8 april, bij Hing Teng per email hhteng@telfort.nl of mobiel 06 2266 0108.
Kosten voor deze rondleiding bedraagt 11,50 euro per persoon (niet-leden 13,50 euro). U ontvangt bericht in welke groep u ingedeeld bent.
Gelieve zelf voor een toegangskaart te zorgen, daar er diverse soorten kortingen (Stadspas gratis, Museumkaart 2,50 euro) zijn, zie hiervoor http://www.hermitage.nl/nl/bezoek/
Het bedrag graag vóór 10 april, o.v.v. ‘Van Gogh Museum’ overmaken op IBANnr. NL85 INGB 0006 077092 t.n.v. De Vriendschap.
Indien U uitsluitend mee wilt met de dimsum lunch, graag even vermelden i.v.m. reservering.
De kosten worden hoofdelijk omgeslagen, neem voldoende contant geld mee (ongeveer 17 euro).